Írásaim

Vid Ödön

Holdsó (3.)

2015. augusztus 04. 17:08 - Vid Ödön

(az elejére)

A vádlottak oldalán ülők idegesen fészkelődtek az indítvány elhangzása közben. Most már kerülik a tekintetemet. Chuerchavar többször is megrándult, mint aki tiltakozni akar, de végül egyszer sem szólt közbe.

Várom, hogy összeszedje gondolatait, és szólásra jelentkezzen. Felesleges siettetni, az idő most nem neki dolgozik.

– Tisztelt bíró úr – kezdi beszédét –, az ügyész úr véleményünk szerint elég pontosan körvonalazta, amit az eseményekből a Holdsó közvetítéseit követő kedves nézőink nemdebár láthattak. Mindazonáltal a KML összes munkatársa mélységesen fájlalja, hogy annak a feladatnak a végrehajtása során, amellyel az Apolló-11 leszállása századik évfordulóján a Holdon járt első expedícióknak akartunk méltó emléket állítani, ily sok, a nézők milliói által szeretett versenyzőnkkel tragikus baleset történt. Amint lehetőségünk nyílik rá, természetesen a legszélesebb nyilvánosság előtt fogjuk részvétünket kifejezni a gyászoló családoknak, és nemdebár mondanom sem kell, hogy az elhunytakat a KML saját halottjának tekinti.

Itt rövid hatásszünetet tart, hogy védencei arcára kiülhessen a sajnálkozás. Ha nem bíró lennék, valószínűleg egy pillanatra sem kérdőjelezném meg az őszinteségüket.

Viszont Chuerchavar stílusától okádhatnék. Meditációs gyakorlatok vezetőjének hanghordozásával folyik belőle a szó. Ez még hagyján! De töltelékszavai özönével el akarja tompítani gyanútlan hallgatójának figyelmét. Ha nem vagy résen, hamarosan azon kapod magad, hogy már nem a beszéd értelmére figyelsz, hanem gépiesen azt számolgatod, vajon hányszor hangzott el a nemdebár vagy a mindazonáltal.

– Mindazonáltal kijelenthetem – folytatja –, hogy társaságunk egyetlen menedzsere, vagy alkalmazottja sem felelős a történtekért. A versenyzőkkel nemdebár még a válogatás során ismertettük a reális kockázatokat. A semmivel sem összehasonlítható, életre szóló, borzasztóan érdekes kaland, a rettenetesen erős megmérettetés, és nemdebár nem utolsósorban a világméretű ismertség vágyától hajtva valamennyien önként vállalták a részvételt. Ezt nemdebár az általuk aláírt nyilatkozatok hitelt érdemlően és meg-kér-dő-je-lez-he-tet-le-nül tanúsítják. Mindazonáltal szeretném azt javasolni, hogy Miranda Koope kreatív igazgató asszony most ismertethesse a Holdsó koncepcióját, különös tekintettel a legutolsó feladatra.

Hm! Tehát az elhunytak csupán kétes értékű hírnévre vágytak, és egyszerűen a körülmények szerencsétlen áldozataivá váltak? Akárcsak ennek az eszement műsornak a kiagyalói? Az előbbiek iránt, bár megvetem a fajtájukat, érzek némi szánalmat. Viszont hozzátartozóikat őszintén sajnálom. Ám a megjelentekről még nem tudom, mit higgyek. Vajon Chuerchavar csőbe akar húzni? Gyanús!… Észnél kell lennem, hogy ez az eset meghozza innen a szabadulásomat!

– Mit vár ettől, ügyvéd úr? – próbálok a szemüvege mögé látni.

– Szerintünk a beszámoló kellően tisztázni fogja a történteket, és így azonnal lezárható lenne az ügy. Nemdebár mondanom sem kell, hogy a KML ennyi munkatársának kényszerű távolmaradása napi feladataitól veszélyezteti műsoraink közvetítését nézőink felé. Másrészről kötelezettséget vállaltunk, hogy a Jack Schmitt bázist a Holdsó befejezése után negyvennyolc órán belül kiürítjük, aminek nemdebár jelen szituációban képtelenek vagyunk eleget tenni, hacsak a tisztelt bíróság nemdebár fel nem oldja az elrendelt zárlatot.

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr847679570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása