Írásaim

Vid Ödön

Holdsó (7., befejező rész)

2015. szeptember 26. 15:18 - Vid Ödön

(az elejére)

– Tiltakozom! – vág közbe a halálsápadt Chuerchavar. – A tőzsdei ügyletek nemdebár a jelenlegi törvények szerint nem képezhetnek vádalapot.

– Elfogadom. Ügyész úr?

– Tisztában vagyok tanult kollégám felvetésével. De kivételesen kérem őt, tiltakozás nélkül hallgassa végig, miért hoztam mégis ezeket szóba – válaszolja gunyorosan. – Itt nem magukat a tranzakciókat kifogásolom, csupán az időzítésüket furcsállom. Ugyanis mindegyikre a megbízást a Holdsóra való közönségszavazás lezárása előtti utolsó öt percben adták. Az igazgató tanácsi tagok összes KML részvényüket eladták, méghozzá történelmi csúcsáron, a névérték huszonhatszorosán. Csak közbevetőleg jegyzem meg, hogy az elmúlt egy órában a papírok zuhanórepülésbe kezdtek, és ha valami meg nem állítja őket, hamarosan teljesen elértéktelenednek. Nos, ezt összevetve a történtek rekonstruálásához szükséges adatok állítólagos üzemzavar miatti megsemmisülésével, továbbá az arra irányuló kísérlettel, hogy a bíróság az eseményeket vis majornak tekintse, kiegészítő indítványt kívánok előterjeszteni.

Várakozón Chuerchavarra nézek. Idegesen törölgeti a homlokát, kerüli a tekintetemet.

– Rendben van! – bólintok.

– Fenntartva a nyomozás elrendelésére és körülményeire vonatkozó javaslatomat, kérem, hogy az ügy felderítése érdekében a körülmények helyszíni rekonstruálását engedélyezze! Köszönöm, bíró úr!

– Ügyvéd úr?

Most nincs ereje küzdeni. Pancher az egykor gyakran használt, ám mostanság már kifejezetten pejoratív tanult kollégám kifejezéssel a tudtára adta, lényegében tisztában van a történtekkel, beleértve az ő bűnrészességét. Nehézkesen áll fel, hosszasan igazgatja szemüvegét.

– Tisztelt bíróság! – mondja fakó hangon. – Védenceim nevében kijelentem: tiltakozunk a gyanúsítás ellen, és ismételten kérjük az ügy lezárását. Köszönöm, bíró úr!

A tizenegy halott exhibicionista szerencsejátékosra gondolok. Ennyi Holdon töltött év, és az ezzel járó kényszerű biztonsági gyakorlatok alapján arra következtetek, hogy végül elfogyott az oxigénjük. Előtte el is eshettek, és tehetetlenül vergődtek, akár a partra vetett hal, reménykedve, hogy időben segítséget kapnak. No, nem a versenytársaktól, őket ilyesmire nem képezték ki. Csak sejtem, mit élhettek át a haldokló szerencsétlenek, amikor rájöttek, hogy sorsuk megpecsételődött.

Bár kezdetben hajlottam a feltételezésre, hogy fatális véletlenek vezettek a tragikus halálokhoz, és az előttem ülők legfeljebb gondatlansággal vádolhatók, ezen már túlléptem. Szinte biztos vagyok benne, hidegvérű, pénzéhes gyilkosokkal állok szemben. Persze a hogyant, meg a szerepüket még ki kell deríteni, de ez nem a mai tárgyalás feladata. A miértek pedig nem érdekelnek!

Most kell igazán gondosan megválogatnom a szavaimat, hiszen sokmilliónyi tv néző figyel rám. Remélem, az előléptetésemről döntő feletteseim is!

Felállok.

– Kérem, álljanak fel! – mondja erre segédem.

– Az Egyesült Naprendszer Holdi Bírósága helybenhagyja az Egyesült Naprendszer Holdi Ügyészsége által a KML Holdsó tragikus eseményeinek feltárása érdekében hozott korlátozó intézkedéseket. Egyben megtiltja, hogy a nyomozás lezárásáig a KML jelenleg Holdon tartózkodó bármelyik munkatársa a Hold Központi Bázist ügyészségi felügyelet nélkül elhagyja. Elrendeli továbbá az elhunyt Holdsó szereplők soron kívüli boncolását. Végezetül elrendeli a Holdsót rekonstruáló, Jack Schmitt bázison lebonyolítandó huszonnyolc napos kísérlet végrehajtását…

Piciny szünetet tartok, közben minden szánakozás nélkül figyelem a KML-esek arcán viharzó érzelmeket.

– …Nick Ordas elnök-vezérigazgató úr, Chenge Duvad első alelnök asszony, Miranda Koope kreatív igazgató asszony, Johann Haary marketingigazgató úr, Charlie Hekus biztonsági igazgató úr és John Hacker informatikai igazgató úr részvételével.

A szólítottak sorra elsápadnak. Koope megtántorodik, a mellette álló Haary kapja el. Sohase gondoltam, hogy valaha tanúja leszek, amint valakinek a haja szemmel láthatóan fehéredni kezd, mint most Duvadé. Figyelmen kívül hagyom a Chuerchavar arcára kiülő, semmi jóval sem kecsegtető sunyi gyűlöletet, és szenvtelen hangon folytatom:

– A résztvevők a külvilággal, beleértve az itt jelenlévő Chuerchavar ügyvéd urat is, semmilyen kapcsolatot nem létesíthetnek, illetve tarthatnak fenn. A kísérletet a KML televízió köteles teljes terjedelmében, saját költségén, reklámok nélkül közvetíteni, amelyet bármelyik tv-társaság díjmentesen átvehet. A tárgyalást berekesztem!

Néhánynapnyi rettegés attól, hogy azokban az elavult szkafanderekben megismételjék rászedett áldozataik utolsó útját, elegendő lesz, hogy Pancher, no meg a nézők milliói megtudják a Holdsó gátlástalan kiagyalóitól a teljes igazságot. A bűnösök nyilván a Plútó fegyenctelepén fognak tengődni életük végéig, összeharácsolt vagyonuk meg rámegy a kártérítésekre és a perköltségekre.

Rendkívül elégedett vagyok magammal, hiszen most már csak ki kell várnom, hogy a minden bizonnyal összegyűlő bizonyítékok alapján Pancher vádat emeljen. Hacsak… hacsak addigra már nem kerültem a hőn áhított földi beosztásba…

Kellemes álmodozásomat kommunikátorom pityegése zavarja meg. A képernyőn a következő üzenet jelenik meg:

„Victor Bephosh úr, önt érdemei elismerése mellett azonnali hatállyal felmentem az Egyesült Naprendszer Holdi Bírósága bírói tisztségéből, és egyidejűleg határozatlan időre kinevezem az Egyesült Naprendszer Plútói Bírósága bírájává. Új állomáshelyére a helyi idő szerint 20:00-kor induló űrhajóval kell elindulnia.

Új munkaköréhez kitartást kívánok!

Borbala (Chuerchavar) Adler

az Egyesült Naprendszer Bíróságainak

elnöke”

 

 

 

Vége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr457837256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása