Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (66.)

2018. január 24. 15:24 - Vid Ödön

(az elejére)

Az öregúr magasra tartotta a fiolát, ami szempillantás alatt magába szippantotta a lilaságot. Teljes pompájában tárult fel a tündérek lakhelye. Körös-körül égbeszökő, csillogó kristályra emlékeztető hegyek övezték a tálhoz hasonló óriási kertet. A mögötte lévő üregből valószínűtlenül kék vízű folyócska csobogott elő, és kanyargott végig a medencén.

– Ez a Selymesvíz – magyarázta Álmos.

– Lehetetlen! – hüledezett.

– Micsoda?

– Hát, hogy ugyanabból a barlangból két különböző irányba eredjen vízfolyás.

– Pedig itt van rá a bizonyíték – mosolygott az öregúr.

– Akkor sem hiszem el. Ez egyszerűen képtelenség! – ellenkezett.

– Mennyit láttál útközben?

– Jószerivel semmit. Tündér útitársaim éppen csak annyi fényt adtak, hogy azt lássam, hová lépek. Fogalmam sincs, hogy merre tekereghettem, és magasabban vagy alacsonyabban vagyok-e, mint ahonnan elindultam.

– Számítana, ha tudnád?

– Hát…

– Szóval nem – csapott le Álmos. – Nos, ugyanígy felesleges töprengened a két folyó eredetén. Gyönyörködj inkább a virágokban!

Egy darabig csendben bandukoltak a virágágyások között. Gyöngy még mindig nem tért napirendre a Hömpölygő meg a Selymesvíz rejtélye fölött, viszont óvakodott újra szóba hozni.

Bár útja során több királyi kertben is dolgozott, rengeteg olyan növényre figyelt fel, amikkel azelőtt még sohasem találkozott. Elámult a fajták sokaságán, a különféle színárnyalatokról nem is beszélve. Megyer mezejét ősz közepén hagyta el, itt pedig egyszerre nyíltak az összes évszak virágai.

Útközben emberi termetű, kertészkedő tündérekkel találkoztak, akik barátságosan üdvözölték őket, majd szorgoskodtak tovább. Kezükben nem volt szerszám, hanem simogató mozdulatokkal becézgették a virágágyások lakóit, amelyek szemmel láthatóan élvezték a kényeztető gondoskodást. Más virágoskertekben méhek meg lepkék garmadája szállna virágról-virágra, itt viszont parányi tündérek gyűjtögették a virágport szakadatlanul.

Gyöngy annyira belefeledkezett a kert bámulásába, hogy meglepődött, amikor már oda is értek a palotához. Egy ilyen helyre csupa márvány épületet képzelt, faragott kőcsipkékkel, szobrok sokaságával, arany tetővel. Helyette egy óriási, emeletes, tornácos, meszelt falú építmény előtt álltak. Zöld cserepekkel fedték, az ablakokat ugyanolyan színű zsalugáterek keretezték, akárcsak egy parasztportát. Ám a sarkokon egy-egy vaskos, kerek torony meredezett az ég felé.

A bejáratnál három tündér várakozott. A legfiatalabbat, Reményt már ismerte. Hogy így egymás mellett álltak, észrevette az elenyésző különbségeket a férfiak és a nők között.

– Ő itt Bölcsesség, az édesapám, Tündérkert királya, ő pedig Jóság, az édesanyám – mutatta be a szüleit. – Végül, ő Gyöngy, a távolról jött.

Hálás volt a figyelmességért, hogy nem a kívülállót használta.

– Légy a vendégünk – invitálta a tündérkirály –, mielőtt életed legnehezebb útjára indulsz.

Két csodálatos nap következett. Élvezte a vendégszeretetet, a kertet elárasztó nyugalmat. Úgy érezte, végtelen energiával töltődik fel, semmi nem állhatja útját. Egyetlen pillanatra sem költözött bele kétség feladatának sikeres teljesítését illetően.

Egyedül Hópehely hiányzott. A barlangban azt hitte, tündérként vele van, azonban most hiába kereste.

– Hópehely nem tündér, sohasem volt az. Ha kitartóan végigjárod az utad, a végén találkozhatsz majd vele – reagált Álmos, mikor ezt szóba hozta.

– És Dömötör, meg az esztena hová tűntek?

– Sehová. Téged ragadtunk ki onnan.

– Szükséges volt? El sem búcsúzhattam tőlük!

– Nem tudom – vonta meg a vállát az öregúr. – Így történt, ezen már nem segíthetünk.

A beszélgetés nyomán korábbi derűs hangulata elpárolgott. Ekkor jelent meg a bőrdarabon a következő versszak:

 

Tündérek segedelme

Juttat végül Rézvölgybe.

Annak gonosz úrnője

Csanak vizét hörpintse!

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr4213600215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása