Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (126.)

2019. július 13. 14:19 - Vid Ödön

(az elejére)

Másnap úgy ezren kerekedtek fel Szép-part várának felvirágoztatására. A tündérek többsége vadlúdként, néhányan gólyaként, mások sasként, Gránátalma pedig turulként szállt új otthonuk felé. A humkányok a törpéket, és azt a kevés eszközt cipelték a hátukon, amikről az emberek végül lemondtak. Mert ez az osztozkodás nem volt sem testvéri, sem igazságos! A távozást választók, ugyanúgy, mint nemrég a Rézvölgyben, békességben akartak elválni, bár, ha összetűzésig fajult volna az ügy, biztosan Buda hívei húzzák a rövidebbet.

Gyöngy Nagyszárnyon, míg Ajándék, akit Buda egyedüliként nem tudott megbabonázni, és úgy döntött, a barátaival tart, Májusiesőn tette meg az utat. Útközben egyetlen tisztásra sem akadtak, ezért az éjszakákat a fák tetején töltötték. Bár a szakításért – joggal – az embereket okolták, ezt senki sem érzékeltette Gyönggyel és Ajándékkal, sőt, szeretettel vették körül őket.

Éppen Virágzó élet havának közepén értek a romokhoz. A hosszú álomból nemrég ébredt természet áthatolhatatlan dzsungelként övezte a falakat és a kaput. Az ötszögű udvart is zöld szőnyeg borította, ott jobbára virágok nyíltak. Sajnálták, hogy minden lépésük áldozatokat követel, azonban tehetetlenek voltak.

Az első éjszakát az udvaron, a szabadban töltötték, a romok alapos átnézését másnapra hagyták. Gyöngy félrehúzódott. Gondolatai egyre az itt eltűnt Hópehely körül zakatoltak. Szomorúság töltötte be a szívét, hogy talán már sohasem találkoznak újra. Ekkor lépett hozzá Remény.

– Nézd – mutatott a holdtalan égre –, egy csillag ragyog pont a fejünk fölött. Mit gondolsz, ki az?

– Csak nem Hópehely? – meresztette a szemét.

– Bizony, ő az. Ez a csillag azon az éjszakán tűnt fel, amikor először jártatok itt.

– Biztos vagy benne? Tudod, rettentően hiányzik!

– Igen. Miután egy tündér az életét áldozza valamilyen nemes célért, azután odafentről vigyázza barátai lépteit.

– De hát ő mégiscsak egy csudálatos, értelmes, hűséges puli volt. Bár sokszor hittem azt, minden szavamat érti, mégsem jutott soha eszembe, hogy netán más lenne. Viszont ha tündér volt, akkor hogyan léphetett Szép-partra?

– Nos, ő tényleg kutyusnak született, és ha te nem zárod úgy a szívedbe, akkor, fajtársaihoz hasonlóan, juhász gazdájának kiváló munkatársává lesz. Ám Hópehellyel egyik fiatal tündértestvérem eggyé vált, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy szükséged van egy rendkívüli útitársra.

– Értem… Illetve, nem egészen… Miért nem szólalt meg soha?

– Mert csupán az volt a dolga, hogy az ellenségeidtől megvédjen.

– És ezután?

– Tudsz vigyázni magadra! És most jó éjszakát! – búcsúzott a tündér.

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr6814943134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása