Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (157.)

2020. október 25. 09:30 - Vid Ödön

(az elejére)

Felütötte a Varázsolások könyvét, ami szokás szerint a megfelelő helyen nyílt ki.

 

Így ültess növényritkaságot

 

Ilyesmire csak akkor vállalkozz, ha eltökélted, szívvel-lélekkel gondozod csírázástól az első virágzásig. Cseppnyi kétség esetén bele se kezdj! Ne feledd, a hanyagságod miatti esetleges kudarc mindhalálig emészteni fog!

Nos, ha készen állsz, láss hát hozzá!

Mindig az anyanövény ápolójától kérj magot. Pőre kezeddel ültetésig ne is érintsd, selyembe-bársonyba bugyolálva óvd még a fuvallattól is.

Legelőször növényednek készíts ágyást. Magvető havának első napján, teleholdkor perzseld meg a földet, de tüzed pernyéje ne hulljon rája. Azután minden reggel és este fél ölnyi mélyen alaposan forgasd át a talajt, míg az újhold éjjele el nem érkezik.

Pontban újholdkor, szempillantással sem elébb vagy később, vesd a magot hüvelyknyire kikapart ágyába. Hintsd meg lapátnyi finoman szétmorzsolt, zsíros földdel, finoman döngöld el fölötte, végül önts rá pintnyi harmatvizet.

Reggel, este locsold ágyásod harmatvízzel.

Éjjel-nappal őrizd csemetéd, nehogy ármány vagy sárkány elragadja.

Hogyha elég kitartó vagy, siker lesz jutalmad.

 

– Hát – sóhajtotta, miután az egész szövegen háromszor gondosan átrágta magát –, jobban örülnék, ha ez konkrétan a sárkányvérfáról szólna. Mert minden teljesen világos, kivéve, hogy továbbra sincs fogalmam róla, honnan a csudából vegyek hozzá magot!

– Pedig Bölcsesség megmondta! – ellenkezett belső énje.

– Ugyan Rozi, még csak célzást sem tett rá! – vágott vissza ingerülten.

– No, akkor gondold végig újra, amit tőle hallottál!

– Lárifári, csak a tündérek szokásos közhelyét ismételte: „te a szükséges tudásnak és az összes eszköznek birtokában vagy, ami a vállalkozáshoz kell, mivel ezt a dolgot egyszer már megcselekedted.”… Hoppá… vajon mit értett azalatt, hogy egyszer már megcselekedtem? Csak nem arra gondolt, hogy csemete nőtt ott, ahová a megsebzett fa vére hullott?!... Hm, egy próbát megérne!

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr5516256946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása