Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (150.)

2020. július 18. 13:07 - Vid Ödön

(az elejére)

Idejük sem maradt a történtek kibeszélésére, mert alig értek nyíllövésnyire a kaputól, amikor máris utolérte őket egy hintó, amelynek bakjáról az előbbi fullajtár ugrott eléjük.

– Mélyen tisztelt Levente úr – hajolt alázatosan a földig –, őfelsége, a Veres király, rendkívül fájlalja, amiért az imént nem ismertem fel önben az ő igen nagyra becsült régi barátját! Egyben kéri, tisztelje meg bájos kísérője társaságában palotáját!

– Kedves barátom, bár tagadhatatlanul Leventének hívnak, ámde összetévesztesz uralkodód barátjával. Sajnálom, amiért én meg rossz helyen kerestem az enyémet. Kérlek tehát, köszönd meg nevemben a meghívást, aminek halaszthatatlan ügyeim miatt egyelőre nem tudok eleget tenni – válaszolta mosolyogva.

A szerencsétlen flótást kiverte a hideg verejték.

– Levente úr… kérem!... – könyörgött.

– Barátom, ugye belátod, csakis így tehetek! Ma egy illúzióval lettem kevesebb, és egy tapasztalattal több. De tudod mit? Nem kell feltétlenül elismételned Jánusz királynak a válaszomat, viszont azt mindenképpen meséld el, hogy a szemed láttára ragadott el minket egy óriás.

Gyöngy rögtön megértette a szándékát, és a fullajtárnak hátat fordítva hívta Pongrácot.

– De hát ez lehetetlen! – habogta közben a rémült szolga. – Nem fognak hinni nekem…

– Minden rendben? – kérdezte Gyöngy Leventétől, miután az óriás elbúcsúzott tőlük a vár közelében álló duzzasztóműnél.

– Készületlenül ért a megaláztatás – vont vállat –, hisz sohasem gondoltam volna, hogy Jánusz egyszer hamis barátnak bizonyul. Nyilván ilyesmire célzott Miklós. Kár rágódni a dolgon!

(folytatás)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr4216023398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása