Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (159.)

2020. november 22. 10:31 - Vid Ödön

(az elejére)

Aratás havának utolsó estéjén érkeztek meg a Víg Gölöncsérbe, amelynek lakói kitörő örömmel fogadták Gyöngyöt és Leventét, és roppant szívélyesen bántak Csiperkével és Májusiesővel. Mivel mind a négyen jócskán elfáradtak a hosszú repüléstől, a házigazdák belátóan nem erőltették, hogy jövetelük céljáról beszéljenek. Inkább fenséges lakomával ünnepelték a viszontlátást. A két humkány nem győzött betelni Odi messziföldön híres palócos levével, ezzel a pörkölt bárányhúsból, zöldbabból és krumpliból készült, tejföllel bolondított étekkel. Senki sem csodálkozott, amiért a vacsora többi, hasonlóan kiváló fogásának már nem is jutott hely a gyomrukban. A jó boroktól végképpen elpilledtek, és gyorsan nyugovóra tértek.

Másnap Ajándék vezette körbe őket a fogadó környékén. Bár teljesen beilleszkedett oda, és mindenki családtagként bánt vele, napjait azonban beárnyékolta Tölgy emléke. Akadt volna számtalan kifogástalan kérője, ám ő a széptevések dacára pártában maradt.

Este végre szerét ejtették Csiperke és társai meghallgatásának. Az egybegyűltek meglepetésére és örömére Remény is csatlakozott hozzájuk.

– Kedves Libbenő – fejezte be részletes beszámolóját az ifjú királynő –, Levente javasolta, kérdezzünk meg, elvállalnád-e egy sárkányvérfa felnevelését Boldoghelyen? Gyöngy szerint ez roppant hosszú ideig egész embert vagy humkányt kívánó feladat, és még a siker sem garantált, mégis nagy jót tennél népünkkel, amiért cserébe csak szeretetünket és hálánkat tudjuk felajánlani!

A meglepett Libbenő a férjére, Suhogóra nézett, aki beleegyezően bólintott.

– Rendben, veletek tartunk. Zsóka majd gondját viseli a kertnek, amíg odajárunk. Remény, szerinted mennyi ideig leszünk távol?

– Őszintén… – tárta szét a kezét a tündér –, lehetetlenség ezt ma megmondani. Ha meg is ered a növény, bizonyosan évekre lesz szüksége, hogy kellően megerősödjön, és akár egy sárkánynak is ellenállhasson.

– Szeretném, hogyha nemcsak gondoznád a fát, hanem néhány barátunknak átadnád a tudományodat, hogy minél hamarabb visszatérhess ide, ami az igazi otthonod – tette hozzá Csiperke.

Miután a társaság szétszéledt, Odi, Katica, Márton és Réka félrevonták Gyöngyöt és Leventét.

– Mondjátok – kérdezte Katica –, boldogok vagytok Boldoghelyen?

– Igen! Azért egyvalami hiányzik… az emberi társaság, mivelhogy kettőnkön kívül nem él ott ember. Libbenő meg Suhogó példájából látom, hogy ennek nem kéne zavarnia, azonban egyelőre vendégnek érzem magam – válaszolta a férfi. – Ámde félre ne értsetek, egyetlen pillanatig sem bántam meg, amiért követtem Gyöngyöt oda!

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr5316294348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása