Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (31.)

2017. május 06. 14:52 - Vid Ödön

(az elejére)

Végül csak a fűrészt kérte el, leginkább annak kezeléséhez konyított. Ám a halász rábeszélte, vigye magával a szekercét is, mert az nemcsak vágásra vagy nagyolásra szolgál, azonban a kalapácsot is helyettesítheti. Még egy kisebb bográcsot is adott, hogy ha kellene, legyen mivel vizet merítenie. Az egészet egy erős zsineggel kötötte a hátára, így az eszközök nem akadályozták a menetelésben.

Megint négy nap alatt ért vissza a Fodroshoz, ahol mindent úgy talált, ahogyan hagyta.

– Pedig de bírtam volna – sóhajtozott –, ha egy jótét lélek szépen feldarabolja ezt az ágat!

Várta, hogy láthatatlan kritikusa szóvá teszi megjegyzését, csakhogy hiába. Hópehely azonban panaszosan sírdogált, mint mindig, ha elégedetlen volt gazdájának a dolgokhoz való hozzáállásával.

Másnap addig mászott felfelé a letört ágon, ameddig mert, mivel az jócskán behajlott a súlya alatt. Fél kézzel kapaszkodva nagyon nehezen ment a fűrészelés. Végül sikeresen levágott majd másfél méternyi, eléggé vastagnak ítélt darabot. Sajgó vállal huppant le a földre, azután gondterhelten latolgatta, vajon hány csanakot lehetne belőle kifaragni:

– Hát…, ez nem sokra elég. Kettőre biztos, talán háromra. Na, fel kell kötnöm a gatyámat, túl sok rontási lehetőségem nincs!

Gondolta, mielőtt belevág az igazi kifaragásába, némi gyakorlatot szerez a vékonyabb részek felhasználásával. Szétfűrészelte az ágat, azután mindent a kunyhóhoz hordott. Az jó helynek tűnt az alkotó munkához.

Elővette a Dömötörtől kapott csanakot, és sokáig tanulmányozta. A falát fél centisnek vélte, amibe a juhász jeleneteket vésett az életéből: juhokat, a pulikat, magát, amint a fák alatt pihen. A fül jóval vastagabb volt, és egy berbécset ábrázolt. Látszott a nyakába akasztott kolomp, a nyírással kialakított gallérja és gatyája. Utolérhetetlen mestermunkának ítélte.

– Mikor bírok én ilyet faragni? – siránkozott. – Ehhez kézügyesség, meg gyakorlat kell, én meg mindkettőnek híjában vagyok.

– Megint kezded? – pirított rá a hang. – Vagy csak engem akarsz bosszantani?

– Csak nem?! – ujjongott. – Idáig azt hittem, Rozi, neked nincsenek érzelmeid, személytelen vagy.

– Tévedsz, ámbár ez most lényegtelen – egyáltalán nem tűnt sértődöttnek, nyugodtan, szinte szenvtelenül folytatta. – Az a dolgom, hogy mindannyiszor lelket öntsek beléd, amikor indokolatlanul alábecsülöd magadat, meg arról bölcselkedsz, miért vagy képtelen a feladatod sikeres végrehajtására. Egyelőre hálás szerep, gyakran kell színre lépnem. Minden jellemszínész ilyesmiről álmodik, mert a főszereplő ugyebár te vagy.

Gyöngy hökkenten hallgatta a monológot. A rejtélyes személy, aki valamiért nem akarja felfedni kilétét, olyan dolgokra világított rá, amelyek őt eddig egyáltalán nem zavarták. Azért nem állta meg szó nélkül:

– Szép, szép, ámde hol marad a pozitív visszacsatolás? Tudod, ha valamit netán jól csinálnék.

– Nem értelek, fogalmam sincs, mit jelenthet a pozitív visszacsatolás – a hangot nem lehetett a nyugalmából kizökkenteni. – Biztos vagyok benne, hogy nincs is rá szükségem. Mindamellett a netán használata rád vall. Erről meg a hasonlókról kéne végre leszoknod, és mindjárt könnyebben mennének a dolgaid.

Gyöngy értelmetlennek ítélte a további szócséplést. Nyilvánvalóvá vált számára, hogy minden negatív megnyilvánulására a titokzatos tanácsadó azonnal reagál, és rávilágít gondolatai helytelenségére. Ráadásul mindezt teljesen szenvtelen stílusban teszi, ami különösen bosszantotta.

Kezébe vett egy kisebb fadarabot, és megnézte a metszetét. Derengett, hogy biológia órán tanították neki a fa részeit. A külső, szürkésbarna héjat kéregnek, a következő, halványzöld réteget szijácsnak, míg a piszkosfehér belsőt gesztnek nevezték, megjegyezve, hogy ezt lehet faragni.

Elővette a kését, és farigcsálni kezdett, ami jóval nehezebben ment, mint a zellergumó megmunkálása. A kéreg lehántása még aránylag könnyen sikerült, a szijáccsal viszont meggyűlt a baja, ugyanis minduntalan belehasított a gesztbe.

– Ha sejtettem volna – morogta maga elé –, hogy valaha ilyesmit kell csinálnom, jobban megnézem, hogyan mesterkedett Dömötör! Most úgy érzem magam, mint az egyszeri székely, akinek egy egész fatörzs kellett egyetlen fogpiszkálóhoz.

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr3512485657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása