Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (22.)

2017. február 08. 14:27 - Vid Ödön

(az elejére)

II. rész
A vándor

 

Több mint egy év telt el azóta, hogy Levente elhagyta a szülői házat, és útra kelt dédszüleivel. Gyöngy számára egyhangúságban peregtek a napok. Elsőként kelt, és utolsóként tért nyugovóra. Sokféle vándor megfordult a fogadóban, úrfélék, szegényebbek egyaránt. Majd mindnek megakadt rajta a szeme, mikor kiszolgálta őket az étkezőben. Páran a széptevéssel is megpróbálkoztak, azonban mindenki közeledését kedvesen, ámde félreérthetetlenül elhárította.

Szobája magányában gyakran elgondolkodott, vajon hogyan alakult volna a sorsa, ha Leventét nem utasítja el. Többször is felmerült benne, hogy összeszedi még mindig csekély motyóját, és nyakába veszi a világot. Ám ilyenkor újra meg újra rászólt a rejtélyes hang:

– Még nem jött el az idő. Tarts ki!

Mindent összevetve, aránylag jól ment a sora. Odi és Mátyás elégedettek voltak a munkájával. Az utolsó kritikus megjegyzést Rékától kapta:

– Szinte sohasem használod a kérem meg köszönöm szavakat! Ahonnan származol, ott nem ismerik? Vagy félsz tőlük?

– Bocs, nem tűnt fel – szabadkozott elvörösödve.

Attól kezdve erre is odafigyelt. Maga is meglepődött, hogy mennyivel jobban kedvelte a környezete, és már-már családtagként kezelték. Gondolatai egyre ritkábban forogtak az elmenekülés körül. Helyette meggyőződésévé vált, hogy idekerülésének oka van, valamilyen feladatnak néz elébe.

Azt a fiolát, amit szüleitől kapott, állandóan a nyakában hordta. Bár eleinte haraggal gondolt rá, mégsem akart tőle sohasem megválni. Egy ideje többször is azt tapasztalta, hogy az étkezőben álló kandalló közelében melegség és furcsa bizsergés árad a piciny üvegből. Ez a megmagyarázhatatlan érzés az egyik reggel, takarítás közben szinte elviselhetetlennek tűnt. Egyedül volt, ilyenkor, Ínség havában csaknem üresen állt a fogadó. Kivette ruhája kivágásából a fiolát, és földbe gyökeredzett lábbal meredt a falba vert kampóra akasztott bőrdarabra, amin versnek tűnő ákombákomot vett észre.

– Ez az előbb még nem volt itt! – szaladt ki belőle. – Mi a csuda lehet ez? És hogy került ide? Hé, van itt valaki?!

A kiáltásra Odi dugta be a fejét:

– Mi baj, Gyöngy? Miért kiabálsz?

– Valaki a bolondját járatja velem! Nézd – mutatott a falra –, esküszöm, ez még nem volt itt, amikor takarítani kezdtem!

A férfi kijött, és körülnézett. Azután alaposan szemügyre vette őt, mintha most látná először.

– Hívom Katicát! Ezt akaszd le innen, azután gyere vele a szobánkba! Ott majd mindent megmagyarázunk! – közölte végül izgatottan.

– És a takarítás? Még nem vagyok kész!

– Ez most sokkalta fontosabb!

Gyöngy nem értette a dolgot, azonban nem akadékoskodott tovább, tette, amire a gazda utasította. Odiék lakrészében még sohasem járt, ahogy a többiekében sem, mivel a családban mindenki maga takarított. Némi elfogódottsággal és kíváncsian lépett be, kezében szorongatta a titokzatos bőrdarabot. Odabenn Katica, a férje, meg legifjabb gyermekük, a kilenc hónapos Virág, aki a kiságyában gügyörészett, fogadták.

– Ülj le – mosolygott rá az asszony –, sokáig fogunk beszélgetni.

Kényelmesen elhelyezkedtek, azután elmesélte, mi történt Csiribi-Csiribánál, mielőtt a vén varázsló meghalt.

– Szóval – vonta le Odi a következtetést –, nekem úgy tűnik, neked kellene a bőrre írt végakaratot végrehajtani, és ezzel Rézvölgyet, sőt talán egész világunkat a sárkánytól megszabadítani.

– Nem, az nem lehet! – tiltakozott Gyöngy. – Hiszen sejtelmem sincs arról, hogyan kerültem ide. És nem vagyok hős. Képtelen vagyok rá!

– Pedig csak te lehetsz az, hidd el! – bizonygatta Katica. – Kettőnkön kívül eddig senki sem sejtette, hogy ott függ valami. És az írás eddig előlünk is rejtőzött. Azzal, hogy észrevetted, megtetted az első lépést az úton.

– Ne feledd – magyarázta Odi –, mostanáig te sem láttad. Ez csak egyet jelenthet: készen állsz, még ha magad nem is vagy tisztában ezzel.

– Hiszen fogalmam sincs, mi áll ezen a misztikus bőrön – tiltakozott –, nem ismerem ezt az írást! És én nyugodt életre vágyok, nem kalandokra!

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr5712237736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása