Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (131.)

2019. szeptember 21. 15:41 - Vid Ödön

(az elejére)

Magvető havának vége felé az Államtanács végre elérkezettnek látta az időt, hogy Csiperke Gyöngy kíséretében felkeresse a Királyszékeket.

– Varázsló, nem kell visszasietned – bocsátotta útjára Remény. – Találkozz Leventével, töltsd a társaságában a telet! Ha szükségünk lesz rád, hívlak. Viszont arra kérlek, állandóan viseld a tollat! Ígérem, amikor majd kettesben vagytok, nem hallgatódzom.

– Ajándék – fordult most az izgatottan várakozó nőhöz –, őszintén sajnáljuk, ámde megértjük, amiért elkívánkozol tőlünk. Mindannyiunk nevében kívánom, leld meg a boldogságod. Ne feledd, a kapunk mindig nyitva áll előtted, visszavárunk.

Csiperke javaslatára gyalog vágtak neki a hegyre vezető útnak. Májusieső és Kincskereső is velük tartottak, hiszen egyikük sem akarta kihagyni a pillanatot, amikor Gyöngy felolvassa a feliratokat, és fény derül a rejtélyes építmény rendeltetésére.

Harmadnap délután értek fel, Magvető havának utolsó napján. Nevezetes fordulója ez az évnek, ilyenkor gazdagok és szegények egyaránt éjszakába nyúló lakomával készülnek az unalmas téli időszakra. A Varázsolások könyvében Gyöngy azt olvasta, éjfélkor az arra érdemeseknek megnyilatkoznak a csillagok, utat mutatva az őket izgató kérdésekben.

Gyöngy döbbenten vette szemügyre a hatalmas építményt. Elképzelése sem volt, milyen erők tartják egyben, holott annak, gyér statikai ismeretei szerint, már építés közben össze kellett volna omlania. Még elég világos volt az oszlopokat és a trónszékeket borító vésetek tüzetes megvizsgálásához. A zárókővel kezdték, amin ez állt:

 

Keressétek:

Királyszékek!

 

– De hol? – csattant fel Csiperke. – Múltkor már mindent megnéztem, és a Királyszékek szón kívül semmit sem tudtam kisilabizálni.

– Biztos, hogy minden más jel ismeretlen volt? – kérdezte Gyöngy.

– Hm… most, hogy mondod, elszórva akadt egy-egy ismerős – bólintott némi gondolkodás után.

– Hát akkor keressük meg őket! – kurjantotta a törpe.

A két humkány az oszlopokat, Ajándék és Kincskereső a kisebb trónusokat, Gyöngy pedig a legnagyobbat kezdte vizsgálni. Mielőtt teljesen besötétedett, a támláján a kesze-kusza vésetek között felfedezett egy értelmesnek tűnő rövid szöveget:

 

Enyészetnek éjszakáján

Körülnézek házam táján.

 

– Kifelé, de gyorsan! – kiabálta, és futásnak eredt.

A többiek csodálkozva követték. A felkelő hold fényében fertályórát loholtak, mire Gyöngy elég biztonságosnak ítélte a távolságot.

– Mi történt? – lihegett Kincskereső.

– Ha jól értelmezem a feliratot, vagy ma, vagy holnap éjjel megjelenik a trónszék gazdája – mondta, miután elismételte a versikét. – A méretei alapján nem igazán szeretnék találkozni vele.

– És most? – kíváncsiskodott tovább a törpe.

– Várunk.

(folytatás)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr2915157564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása