Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (23.)

2017. február 22. 14:28 - Vid Ödön

(az elejére)

– Olvasni mi meg fogunk tanítani – legyintett könnyedén a férfi.

– Kár lenne tagadnod, hogy többször fontolgattad, veszed a sátorfádat – mosolygott Katica. – Mi ez, ha nem kalandkeresés. Azt ugyanis nem hisszük, hogy a nehézségek elől akarnál elfutni, annál te sokkal elszántabb vagy.

– Csak nem hallgatództak? – fakadt ki Gyöngy.

– Nyugodt lehetsz, sohasem tennénk ilyesmit. Ámde neked beszél a szemed. Mindent lát benne az, aki figyel rád.

– És mi figyeltünk – bólintott Odi –, mert megszerettünk.

– Miért?

– Mert kedves, jóravaló, szorgalmas teremtés vagy. Meg elárvult, hiszen ahogy többször említetted, itt senkid sincs. Mindig is úgy tekintettem rád, mint a lányomra, ahogy már mondtam, emlékszel?

Gyöngy elgondolkozott, a házaspár pedig türelmesen várakozott.

– Egyáltalán, mit kellene tennem?

– Mi sem tudjuk, Csiribi-Csiribá nem árulta el – tárta szét a kezét Odi. – Majd kiderül, ha elolvassuk a végakaratát. Ideadnád?

Gyöngy kiterítette az írást, a férfi fölé hajolt, és pár percig silabizálta. Azután felolvasta:

 

Rézvölgyet balsors sújtja,

Te légy szabadítója!

Teljesítsd kívánságom,

Kövesd útmutatásom!

 

Viszontagságos úton

A Remény támogasson,

Hű barátod kísérjen,

Ellenségektől védjen!

 

Vigyél magaddal engem,

Utadat felügyelnem,

Megmutatom majd sorban,

Mi mindent tegyél, s hogyan.

 

– Csak ennyi? – meredt kerek szemekkel Gyöngy Odira. – Ennek se füle, se farka. Mit kell tennem?

– Hát… – vakarta a fejét a férfi –, ezen bizony töprenghetünk! Abban biztos vagyok, hogy van értelme, csak most még rejtőzködik.

– Ugye, tudsz írni? – érdeklődött Katica.

– Hát persze!... A magam nyelvén – tette hozzá.

– Egyre megy. Írd le, azután gondolkozz rajta! Az éjszaka jó tanácsadó.

– Holnap elkezdesz olvasni tanulni. Addig pihend ki a meglepetést! – mosolygott rá Odi.

– De hát a takarítás… félbehagytam!

– Azt hiszem, másik mindenest kell keresnünk. Sajnálom, mert te nagyon jól belejöttél, ám mostantól rád egészen más feladatok várnak.

– Majd én elrendezem Mátyással a dolgot, ne aggódj! – nyugtatta meg Katica.

Gyöngy felzaklatva ment kamrájába. Hópehely azonnal hozzádörgölődzött, örült, hogy pótmamája a szokottnál jóval korábban foglalkozhat vele. Az azonban csak gépiesen simogatta, gondolatai a váratlan, és egyáltalán nem vonzó feladat körül kergetődztek. Ahogyan máskor, fennhangon monologizált:

– Útálom az ilyen szitukat! Sohasem akartam hős lenni! Pláne, egy egész országot, sőt, az egész világot megmenteni valami sárkánytól… Én csak boldogan szeretnék élni, tejben-vajban fürödni valamelyik királyi udvarban!... Ja, egy jóképű, fiatal és életerős férj oldalán. Olyan nagy kívánság ez tőlem?

Kérdése válasz nélkül maradt. Hópehely panaszosan sírt, mellső lábaival átkarolta, éreztette, elégedetlen a kényeztetéssel.

– Hogyan ugorhatnék el ezelől? Tegyük fel, hogy belevágok, és netán kudarcot vallok. Mi lesz akkor velem? Az ilyesmi férfidolog…

– Ki állította ezt a sületlenséget? – szólt közbe a megfoghatatlan hang.

– Izé… senki. Viszont én nyilvánvalóan alkalmatlan vagyok az ilyesmire! Nem itt születtem, hézagos a nyelvtudásom. Ráadásul fogalmam sincs, merre található Rézvölgy. Állítólag a Kristályhegyen túl. Valami barlangon keresztül lehet odajutni. Tériszonyom meg klausztrofóbiám van, félek a denevérektől, soroljam még?!... Egyáltalán, mi közöm hozzájuk?

– Mi lenne, ha egyszer nem azt sorolnád, hogy mit miért vagy képtelen megcsinálni? – vitatkozott vele a hang. – Inkább foglalkozz a szöveggel!

– Csakhogy annak semmi értelme!... Jó, nem szó szerint értettem. Persze, csupa értelmes szóból áll, versszakokba rendezve. Még rímelnek is a sorok, többé-kevésbé. De mit kezdjek az egésszel?!

Gondolkozz!

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr8012282357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása