Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (25.)

2017. március 23. 09:55 - Vid Ödön

(az elejére)

Reggel Gyöngy megkereste Odit. Mutatta neki a megváltozott szöveget, és kérte, fordítsa le. A férfi rácsodálkozott a bőrdarabra.

– Hm – dünnyögte zavartan –, fogalmam sincs, mi történik. Ez most üres! Te látsz rajta valamit?

– Ühüm… négy sort.

– Olybá tűnik, ettől kezdve csak neked mutatkoznak meg a jelek. Nos, akkor késlekedés nélkül bele kell vágnunk az olvasástanulásba.

Szerencsére a Csiribi-Csiribá által használt írásban minden jel egy-egy hangot jelölt. Ez nagyban megkönnyítette Gyöngy dolgát, mivel anyanyelve is pont így működik. Néhány nap múlva a feljegyzéséből már önállóan vissza tudta írni az elsőként megismert három versszakot.

Ekkor elővette a bőrt, és kicsit akadozva felolvasta:

 

Sárkányfa száraz ága

Fodrosnak partján várja

Öblös míves csanakká

Késed szaporán vájja.

 

Tehát csanakot kéne faragnom – állapította meg rezignáltan. – Kizárt! Még egyetlen szerszám sem állt jól a kezemben. Se fűrész, se balta, se véső, se kalapács, de még egy kés sem. Már annak is örülök, ha a konyhában nem vágom meg magam, annyira béna vagyok!

– Faragtál már? – kérdezte Katica.

– Soha.

– Akkor itt az ideje megpróbálni!

– Senki nem születik úgy, hogy mestere a késnek – csatlakozott Odi. – Lám, azt is tudod, mi fán terem a csanak. A legtöbb ember nem is hallott róla. Fél siker!

– Kedvesek vagytok, hogy így bíztattok! Egyébként meg fogalmam sincs, hogy a csudába néz ki egy sárkányfa. Egyszóval ez az egész dolog reménytelen!

– Mi tagadás, arról még mi sem hallottunk. Azonban a Fodroshoz vezető úton biztosan akad majd valaki, aki eligazít. Most viszont van egy ötletem! Menj a konyhára, végy egy jó nagy fej zellert, abból faragd ki az első csanakodat.

– De hát az nem ugyanaz! – ellenkezett Gyöngy.

– Így igaz, indulásnak mégis megteszi. Van késed?

– Nincs, miért lenne?

– Nesze, itt az enyém! – ajánlotta Odi. – Varázskés, szinte magától farag. Mátyás, Katica édesapja kovácsolta.

– Köszönöm! És mit csináljak, ha nem megy?

– Ne csüggedj! Próbálkozz újra, hogy kezedbe álljon a szerszám. A többi csak kitartás kérdése.

Gyöngy még szabódott volna, ám ekkor megszólalt a rejtélyes hang:

– Kár minden szóért, lásd be, igazuk van!

Idegesen nézett körül, társai vajon hallották-e, azonban ők változatlanul mosolyogtak.

– Tehát Rozit tényleg csak én hallom, szerencsére! – állapította meg magában. – Nos, végül is semmit sem vesztek, ha belevágok!

Visszavonult a kamrájába. Vitt magával három hatalmas zellergumót, meg az Oditól kapott kést. Az csakugyan mesterműnek tűnt a szemében. Cizellált acél pengéje csillogott-villogott, az éle, akár a borotváé. Fogantyúja pedig úgy belesimult a tenyerébe, mintha pont neki készült volna. Maga elé tette a Dömötörtől kapott csanakot, és nagyot sóhajtott.

– Na lássuk, mire megyek! – mondta Hópehelynek, aki érdeklődve nézte ügyködését.

Belevágott az első gumóba. A szerszám úgy siklott benne, mintha csak vaj lenne. Már első kísérletre egészen jól kinagyolta. A bajok akkor kezdődtek, amikor a belsejét kezdte kivájni. Néhány mozdulat, és az edény kilyukadt.

– Egész ügyesen forgatod a kést! – dicsérte a hang.

– De hát elrontottam, pont ahogyan számítottam rá!

– Akkor mostantól csak azt gondold: biztosan sikerülni fog!

Mintha Hópehely átérezte volna a helyzetet, lelkesen ugatott párat.

Nekilátott a második gumónak, és apró, finom mozdulatokkal dolgozott, egyszerre csak keveset hasított le. Minden rendben ment a fül kialakításáig, amit egy óvatlan vágással tőből lenyisszentett.

– Bravó, faragózseni szunnyadt benned! Csak így tovább! – buzdította láthatatlan partnere.

Gyöngy maga is meglepődött, hogy egészen jól haladt a késforgatás elsajátításában, amit korábban lehetetlennek tartott. Mielőtt nekidurálta volna magát a harmadik gumónak, pillantása a bőrdarabra esett. Azon most egy újabb strófa állt:

 

Elég a gyakorlásból,

Ne félj az indulástól!

Sárkányfádat megleled

Napkeleti hegy megett.

(folytatás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr9112364087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása