Írásaim

Vid Ödön

A kívülálló (112.)

2019. január 26. 11:29 - Vid Ödön

(az elejére)

– Hogyhogy nem álmodtam! – gondolkodott reggel Gyöngy.

– Dehogynem! Ám ha nem emlékszel, akkor kár lenne felizgatni téged – hallotta Reményt.

– Olyan borzasztó volt?

– Eléggé, de ne törődj vele!

– És ha én nagyon szeretném tudni?! – ellenkezett.

– Fogd már fel, hogy nyilván jó okkal feledted el az egészet! – intette belső énje.

– Mi van Rozi, te most kivel vagy?

– Tudod, hogy veled. Azonban ideje lenne egyszer végre hallgatnod a jó szóra! Vagy tán elfelejtetted, hányszor bántad meg a kíváncsiságod!

– Rendben, megadom magam! Azért időben szóljatok, ha valami fontos előbb jutna a tudomásotokra! – durcáskodott.

– Nyugi, még megsérted Reményt!

– Bocs, nem akarok én senkit megbántani, legkevésbé őt. De igazán beláthatnátok, egyelőre úgy érzem, vakon sodródom az eseményekkel! És ez kimondhatatlanul frusztrál…

– Megértelek – nyugtatta meg a tündér. – Szerintem jól csinálod a dolgodat, csak így tovább!

 

 

A következő pár nap egyhangúan telt. Oda-vissza járkáltak a hegyoldal és a tengerpart között, egyre távolodva a Fodrostól. Az élen Hópehely kereste azt a láthatatlan ösvényt, amit legkevésbé érzett veszélyesnek. Nyomában Gyöngy ballagott, azután Keletiszél, Kincskereső, Ajándék. A sort mindannyiszor Csiperke és Májusieső zárta, akik nyilvánvalóan egymásba habarodtak.

Néhányszor megpróbáltak repülve gyorsabban haladni, ám ilyenkor mindig heves szélrohamok kényszerítették őket a földre. Egyébként szellő se rebbent. A lapályon és a tenger felé lankásan emelkedő domboldalon mindent hamu borított, elszórtan néhány üszkös facsonk meredezett. Nyoma sem maradt, hogy valaha emberek népesítették be a tájat, művelték földjeiket, legeltették állataikat.

Az Ércbércek lábánál rotyogó, narancssárgán izzó lávafolyam csordogált a Fodros irányába, amelyet sok helyen a sziklafal repedéseiből kiömlő olvadt kőzet táplált. A hőségtől rezgő levegőn keresztül csak homályosan látszott a hegyoldal. Sajnálatukra a megközelítésére esélyük sem volt. Sötétedés után arrafelé lila, zöld, sárga meg kék lángnyelvek futkároztak fel s alá.

Éjszakánként felváltva vigyázták nyugtalanul alvó társaikat, akik reggelre mindig fáradtabbnak érezték magukat, mint lefekvéskor. A hajnali őrök tehetetlenül nézték, amint álmukban kétségbeesetten küzdenek valamivel, ám ezekre a lidércnyomásokra ébredés után egyikük sem emlékezett.

A lehangoló, sivár környezet, a napközbeni szürkeség, az éjszakai félelmetes lángok, meg a mindjobban eluralkodó fáradtság ellenére makacsul, egyetlen zokszó nélkül haladtak előre. Bár a nappalok hosszabbodtak, napról napra egyre kevesebb utat bírtak megtenni. Mégsem vetette fel senki, hogy esetleg forduljanak vissza.

 

 

Az elindulásuk utáni tizenegyedik nap délután ismét a lávafolyam közelébe értek. A táj most is ugyanolyannak tűnt, mint korábban, azonban a puli szokatlanul viselkedett. Szőre felállt a hátán, körbe-körbe rohangálva, vicsorogva szaglászta a földet, és hozzá olyan panaszos hangon ugatott, ahogyan még sohasem.

– Mi lelt, Hópehely? – Gyöngy megsimogatta volna, csakhogy a puli megállás nélkül, egyre feldúltabban körözött tovább körülöttük. – Nem értem! Így még sohasem viselkedett! Ti éreztek bármi változást?

A humkányok és Ajándék csak rázták a fejüket, viszont Kincskereső feltartotta a kezét. Azután lehasalt, és a földre szorította a fülét.

– A szag megváltozott – nyilatkozta hosszas vizsgálódás után –, és valami itt remeg alattunk a mélyben.

– Mit tanácsolsz? – kérdezte Csiperke.

– Hát… én minél messzebb mennék innen! – válaszolta a törpe. – Tudjátok, olyan ez, mint amikor egy táróban a Föld szellemének lehelete figyelmeztet a közeli omlásra. Talán most is az készül…

– Ebben te vagy a mester – bólintott Gyöngy. – Hát akkor ne késlekedjünk! Hópehely, gyere!

(folytatás)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odon-irasai.blog.hu/api/trackback/id/tr1014589700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása